Safranbolu, İlber Ortaylı'nın Gözünden: Türkiye'nin İtalyası
Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Safranbolu'nun UNESCO'ya dahil edilişinin 29. yılında verdiği konferansın ardından Hürriyet gazetesinde ilçeyi övdü. Ortaylı, Safranbolu'yu Türkiye'nin İtalya'sı olarak nitelendirerek, tarihi ve kültürel değerlerine dikkat çekti.
Safranbolu, Karabük'ün tarihi ve turistik ilçesi olarak biliniyor. UNESCO tarafından 1994 yılında dünya mirası listesine alınan ilçe, mimarisi, konakları, hanları, camileri ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. Safranbolu'nun UNESCO'ya dahil edilişinin 29. yılı etkinlikleri kapsamında ilçeye gelen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Safranbolu halkına unutulmaz bir konferans verdi. Ortaylı, yaklaşık 60 yıl sonra geldiği Safranbolu'yu Hürriyet gazetesinde de yazdı. "Türkiye'nin İtalyası Safranbolu" başlıklı yazısında, ilçenin tarihi ve kültürel zenginliğini anlattı.
Ortaylı, Safranbolu'nun sakinlerinin baba konaklarında ve evlerinde oturmayı bir asalet ve görkem sorunu olarak ele aldıklarını belirterek, "O yüzden de bugünlere kadar ulaştılar" dedi. Ortaylı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse'yi de Anadolu'da nadir rastlanan kadın belediye başkanlarından biri olarak övdü. Ortaylı, Safranbolu'nun UNESCO tarafından dünya varlığına dahil edilmesinin hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar doğurabileceğini, açgözlü sermayenin ilçeye zarar verebileceğini, bunun için tedbir alınması gerektiğini vurguladı. Ortaylı, Safranbolu'nun mistik havasıyla, güzel olduğunu söyledi.
Ortaylı, Safranbolu'nun 1912'den, Balkan faciasından beri de Batı Trakya'dan göç edenlerle yerlilerin uyumlu ortamında özgün bir kültür ortaya çıkardığını ifade etti. Ortaylı, Cemil İpekçi, Leyla Gencer, Zeliha Berksoy'un babası Ercüment Bey'in soyunun Pir Âli Paşa'dan geldiğini, Cinci Hanı kadar Pir Âli Paşa Camii ve diğer Osmanlı eserlerinin de şehre güzelliğini kazandırdığını anlattı. Ortaylı, yazısının sonunda Safranbolu'yu bol bol gezmeye çağırarak, "Bazı seminerleri, konserleri burada tertipleyelim" dedi.
Tepkiniz nedir?