Karabük Belediyesi’nden Esnaflara Ölçü ve Tartı Aletleri Uyarısı
Karabük Belediyesi, esnafın kullanmış olduğu ölçü ve tartı aletlerinin kontrol ve muayenesi için bildirim verilmesi gerektiğini duyurdu. Bildirim vermeyen esnaflar hakkında cezai işlem uygulanacağı belirtildi.
Karabük Belediyesi, esnafın kullanmış olduğu ölçü ve tartı aletlerinin kontrol ve muayenesi için bildirim verilmesi gerektiğini duyurdu. Bildirim vermeyen esnaflar hakkında cezai işlem uygulanacağı belirtildi.
Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, 3516 sayılı ölçüler ve ayarlar kanuna göre ölçü ve tartı aletlerinin 2 yılda bir yapılan periyodik muayene ve damgalama işlemleri için bildirim verme işlemlerinin başladığını açıkladı. Vergili, ölçü ve tartı işlemlerinde sabit dükkanlarda kullanılan mekanik, pazar yerlerinde kullanılmakta olan elektronik, ibreli, mekanik teraziler, kantar, baskül, metre, litre, gram ve kilogramların muayene ve damgalama işlemine tabi olduğunu söyledi.
Vergili, ilk muayene damgası bulunmayan ölçü tartı aletlerinin alınmasının, satılmasının, kullanılmasının ve işyerinde bulundurulmasının yasak olduğunu, arızalı ölçü ve tartı aletlerinin tamir izin formu almadan tamir ettirilemeyeceğini, ölçü ve tartı aletlerinin damgalarının sadece ölçü ayar memurları tarafından sökülebileceğini, ölçü tartı aletleri bozulduğunda veya damga teli koptuğunda aynı gün içinde Ölçüler ve Ayar Birimine müracaat edilmesi gerektiğini hatırlattı.
Vergili, ölçü ve tartı aletlerinin muayenesinin yaptırılmasının, damgalattırılmasının ve damgalarının muhafaza edilmesinin o anki kullanıcıya ait olduğunu, sabit esnafların belediyeye, pazarcı esnafının bağlı bulunduğu en yakın belediyeye müracaat edebileceğini, alanın ve satanın haklarını korumak amacıyla 2024 yılı içerisinde periyodik muayene ve kontrollerin devam edeceğini bildirdi.
Vergili, esnafın kullanmış olduğu, damga yılı 2022 olan ölçü ve tartı aletlerinin her iki yılda bir 2 Ocak – 29 Şubat 2024 tarihleri arasında Belediyenin Ölçüler ve Ayar Birimine beyannamesini vermek zorunda olduğunu, beyannamesi verilecek olan terazilerin cinsi, kapasitesi, seri numarası, markasının bilinmesi gerektiğini, beyannamesi verilmiş olan ölçü ve tartı aletlerinin ölçüler ayar birimince bildirilen gün ve zamanda, muayenesi yapılmak ve damgalanmak üzere randevu yerine getirilmesi gerektiğini, randevu tarihinde getirilmeyen ölçü ve tartı aletlerinin muayenelerinin yapılmayacağını, iş yerlerinde ve elinde ölçü tartı aleti bulunanların cezalı duruma düşmemeleri için 29 Şubat 2024 tarihine kadar bildirimlerini vermeleri gerektiğini vurguladı.
Vergili, yukarıda belirtilen iş ve işlemleri yapmayan esnaflar hakkında 29 Şubat 2024 tarihinden itibaren 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15. Maddesinin ilgili fıkraları gereğince para cezası ile birlikte 5326 sayılı Kabahatler kanununun emre aykırılık hükümlerine istinaden para cezası uygulanarak ölçü tartı aletlerine el konulup kamu mülkiyetine geçirileceğini, yukarıda belirtilen iş ve işlemleri yapmayan esnaf için Türk Ceza Kanunu hükümlerince hapis cezası yaptırımlarının da yer aldığını kaydetti.
Tepkiniz nedir?