CHP'Lİ AKAY: DIŞİŞLERİ VAKFI, HOLDİNG GİBİ HAREKET EDİYOR
CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın amacının Dışişleri Bakanlığı'nı güçlendirmek değil, kazanç elde etmek olduğunu ve vakfın ticari faaliyetlerde bulunduğunu eleştirdi.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın kuruluş amacının Dışişleri Bakanlığı teşkilatını güçlendirmek olmadığını, vakfın ticari faaliyetlerle kazanç elde etmeyi hedeflediğini belirtti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Akay, vakfın bir holding gibi hareket ettiğini ve Meclis denetimi dışında kalacağını ifade etti.
"KAZANÇ ELDE ETMEK AMAÇLANMIŞ"
Akay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, vakfın faaliyet listesinin, Dışişleri Bakanlığı teşkilatını güçlendirmek yerine, görev ve yetkilerini kullanarak kazanç elde etmeyi amaçladığını gösterdiğini söyledi. Akay, "Yaptığı bu faaliyetler nedeniyle de bu vakıf, bir vakıf olmanın ötesinde bir holding gibi hareket edecek bir pozisyon alıyor" dedi.
"MECLİS DENETİMİ DIŞINDA BİR VAKIF"
Akay, vakfın Meclis denetimi dışında olacağına dikkat çekerek, "Son beş yılda Yunus Emre Vakfı'nın ve Türkiye Maarif Vakfı'nın topladığı para yaklaşık 19,1 milyar lira; bu denetime tabi olmayan bir kaynak. Dışişleri Bakanlığı'nın bütçesi belli. Bu vakıf kurulduğunda Meclis denetimi dışında kalacak; bu sakıncalı bir durum" şeklinde konuştu. Ayrıca, vakfın yurt içinde ve yurt dışında ticari faaliyetlerde bulunarak gayrimenkuller alıp satabileceğini ve şirketler kurabileceğini belirtti.
"VAKIF, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN VARLIKLARINI KULLANABİLECEK"
Akay, bakanın kararıyla belirli alanların vakfa tahsis edilebileceğini vurgulayarak, "Mal ve hizmet alımlarıyla ilgili inisiyatifi kim kullanacak? Dışişleri Bakanlığı'na ait taşınmazların kullanılabilmesiyle ilgili kararı kim verecek? Bu muallak bir durum. Bakanlık bünyesindeki kıymetli taşınmazların vakıf tarafından kullanılması söz konusu olacak" dedi. İstanbul Boğazı kıyısındaki geniş arazinin vakıf tarafından değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda da soru işaretleri olduğunu belirtti.
"DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TASARRUF TEDBİRLERİNİN DIŞINA ÇIKACAK"
Akay, kurulacak vakıfla Dışişleri Bakanlığı'nın tasarruf tedbirlerinin dışına çıkacağını söyleyerek, "10 milyonluk bir sermayeyle başlıyorsunuz. Kuruluş tamamlandıktan sonra bu gelirin çok yüksek boyutta olduğunu görüyoruz. Dışişleri Bakanlığı bünyesinde bazı projelerle ilgili denetim mekanizması var ama burada yok. Yöneticilere yüksek maaşlar, lüks araçlar ve lojmanlar tahsis edebilirsiniz. Diğer kurumlar tasarruf tedbirlerine uyarken bu vakıf aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı tasarruf tedbirlerinin dışına çıkacak" ifadelerini kullandı.
Tepkiniz nedir?






